Kära matälskare! Hösten är här och vad kan vara en bättre värmande måltid än en saftig och smakrik köttgryta. Denna keto-vänliga köttgryta är full av näringsrika, säsongsbetonade ingredienser och kommer garanterat att fresta dina smaklökar samtidigt som den håller dig mätt och nöjd.
Näringsvärde per portion:
– Kalorier: 450 kcal
– Fett: 30 g
– Protein: 25 g
– Kolhydrater: 10 g (netto 5 g)
Ingredienser:
– 600 g högrev, tärnad
– 1 stor gul lök, finhackad
– 2 vitlöksklyftor, pressade
– 2 stora morötter, skivade
– 1 liten rotselleri, tärnad
– 200 g champinjoner, skivade
– 2 msk tomatpuré
– 1 dl rödvin (valfritt, kan ersättas med mer buljong)
– 4 dl nötbuljong
– 2 tsk torkad timjan
– 2 lagerblad
– Salt och peppar efter smak
– 2 msk smör
Instruktioner:
Förberedelsetid:
20 minuter
Tillagningstid:
1 timme 40 minuter
Total tid:
2 timmar
1. Förberedelse: Börja med att hacka lök och vitlök. Skiva morötterna och tärna rotsellerin.
2. Bryna köttet: Värm upp smöret i en stor gryta. Lägg i det tärnade högrevet och bryn det på medelhög värme tills det får en fin gyllenbrun färg. Ta ut köttet och lägg åt sidan.
3. Fräs grönsakerna: I samma gryta, fräs löken och vitlöken tills de blir mjuka och genomskinliga. Tillsätt champinjonerna och fortsätt att fräsa tills de mjuknat.
4. Tillaga kött och grönsaker: Lägg tillbaka köttet i grytan och tillsätt tomatpuré, morötter, rotselleri, timjan och lagerblad. Häll i rödvinet (om du använder det) och låt det koka upp i några minuter för att reducera något.
5. Koka grytan: Häll i nötbuljongen och låt det koka upp igen. Sänk värmen och låt sjuda under lock i cirka 1 timme och 30 minuter, eller tills köttet är mört.
6. Smaka av: Smaka av grytan med salt och peppar. Ta bort lagerbladen innan servering.
Tips:
– Använd gärna ekologiskt nötkött för bästa smak och näring.
– Lägg gärna till säsongbetonade grönsaker som pumpa eller kålrot om du önskar.
– Servera gärna med en klick crème fraîche eller en skiva av ditt favorit keto-bröd vid sidan om.
Njut av denna värmande och näringsrika köttgryta under de kyliga höstdagarna. Smaklig måltid!