Lättgrillad sparris med citronaioli och krispig prosciutto är en rätt som kombinerar friskheten av sparris med den dekadenta krämigheten av aioli, avrundad med det salta knapret av prosciutto. Föreställ dig solens sista strålar som glittrar över din kvällsplats i trädgården, medan du försiktigt vänder den livfullt gröna sparrisen på grillen. En lätt bris bär med sig doften av citrus och den rostade umamin från prosciutton – en perfekt sommarkväll för att avnjuta denna härliga rätt.
Näringsvärde per portion:
– Kalorier: 290 kcal
– Protein: 10 g
– Fett: 24 g
– Kolhydrater: 7 g
Tidsåtgång:
– Förberedelsetid: 10 minuter
– Tillagningstid: 15 minuter
– Total tid: 25 minuter
Ingredienser:
– 500 g färsk grön sparris
– 8 skivor prosciutto
– 2 msk olivolja
– Flingsalt och nymalen svartpeppar, efter smak
Citronaioli:
– 1 dl majonnäs
– 1 citron, zest och saft
– 1 vitlöksklyfta, fint riven
– En nypa salt
Instruktioner:
1. Värm upp din grill eller grillpanna till medelhög värme.
2. Skölj sparrisen och bryt av de träiga ändarna. Lägg sparrisen i en skål och ringla över olivolja, salt och peppar.
3. Linda in sparrisen med prosciutto (cirka en halv skiva per sparris) och lägg dem på den förvärmda grillen.
4. Grilla sparrisen i 5-7 minuter, vänd dem då och då tills prosciutton är krispig och sparrisen mjuk men med ett lätt tuggmotstånd.
5. Under tiden, förbered citronaiolin genom att blanda majonnäs, citronskal, citronsaft, riven vitlök och en nypa salt i en skål. Smaka av och justera citronmängden efter din egen smakpreferens.
6. Servera den grillade sparrisen direkt från grillen tillsammans med en klick citronaioli vid sidan av. Njuta av solnedgången medan smakerna exploderar i munnen.