Näringsvärde per portion:
- Kalorier: 350 kcal
- Fett: 28 g
- Protein: 15 g
- Kolhydrater: 5 g
Tidsåtgång:
- Förberedelsetid: 15 minuter
- Tillagningstid: 30 minuter
- Total tid: 45 minuter
Ingredienser:
- 1 stort blomkålshuvud
- 2 dl riven cheddarost
- 1 dl riven parmesanost
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk smör
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 1 msk färsk persilja, hackad
Instruktioner:
- Förberedelse: Förvärm ugnen till 200°C. Dela blomkålshuvudet i små buketter och koka dem i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter tills de är lätt mjuka. Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av.
- Sås: Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt hackad vitlök och fräs tills den är mjuk och doftar gott. Tillsätt vispgrädden och låt sjuda i några minuter.
- Tillsätt ost: Rör ner den rivna cheddarosten och parmesanosten i såsen, lite i taget, och rör om tills osten har smält och såsen är slät. Tillsätt dijonsenap, salt och peppar.
- Blanda: Lägg blomkålsbuketterna i en ugnsform och häll ostsåsen över blomkålen. Blanda försiktigt så att all blomkål täcks av sås.
- Grädda: Grädda i den förvärmda ugnen i 20-25 minuter, eller tills gratängen är bubblande och gyllenbrun på toppen.
- Servera: Garnera med hackad färsk persilja innan servering.
Tips: Servera denna gratäng med en fräsch grönsallad för en komplett måltid. Perfekt för säsongens blomkål och lokala ostprodukter!