Unna dig en smakrik och värmande måltid som passar perfekt i ketogen kost! Denna krämiga gryta är packad med saftigt nötkött, aromatiska svampar och krispig selleri, allt badande i en riklig och smakfull vitlöks- och timjanbuljong. Det är en idealisk rätt för en mysig middag hemma eller när du vill ha något extra mättande och njutbart under kyligare dagar.
Ingredienser:
- 500 g nötkött, tärnat
- 200 g champinjoner, skivade
- 1 stor stjälk selleri, tärnad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 liter nötköttbuljong
- 1 dl grädde
- 1 tsk torkad timjan
- Färsk persilja för garnering
- Salt och svartpeppar efter smak
Instruktioner:
- Förberedelse: Börja med att skära nötköttet i tärningar och hacka grönsakerna.
- Bryn köttet: Värm en stor gryta med lite olja och bryn nötköttet tills det får en fin yta. Ta ur köttet och lägg åt sidan.
- Fräs grönsakerna: I samma gryta, lägg i vitlök, svamp och selleri. Fräs på medelvärme tills grönsakerna börjar mjukna.
- Tillsätt buljong och kött: Lägg tillbaka köttet i grytan tillsammans med nötköttbuljongen. Koka upp och sänk sedan värmen så att det sjuda långsamt.
- Låt sjuda: Låt grytan sjuda under lock i ca 45 minuter, eller tills köttet är riktigt mört.
- Tillsätt grädde och kryddor: Rör i grädden och timjan. Låt sjuda ytterligare 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Servera: Servera grytan varm, toppad med färskhackad persilja.
Näringsvärde per portion:
- Kalorier: 350 kcal
- Fett: 28 g
- Protein: 23 g
- Kolhydrater: 5 g (Netto)
Tidsåtgång:
- Förberedelsetid: 15 minuter
- Tillagningstid: 1 timme
- Total tid: 1 timme 15 minuter
Matlagningstips: Använd gärna en långsam kokare för att få köttet extra mört och för att smakerna ska utvecklas på djupet. Servera med en sida av grönkål eller blomkål för en komplett och näringsrik måltid. Denna gryta blir ofta ännu godare dagen efter när smakerna har satt sig ordentligt.